Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΓΛΑΥΚΩΜΑ


Γλαύκωμα ονομάζεται η βλάβη του οπτικού νεύρου, η οποία οφείλεται τις περισσότερες φορές στην υψηλή ενδοφθάλμια πίεση. Σαν φυσιολογική πίεση στα μάτια θεωρούμε μία πίεση μεταξύ 10-21 mmHg. Όμως η ασφαλής και "αθώα" πίεση για τον καθένα δεν είναι η ίδια. Έτσι κάποιος με πίεση 22 ή 24 mmHg μπορεί να μην έχει πρόβλημα ενώ κάποιος άλλος με 17 ή 18mmHg να έχει. Γι΄αυτό το λόγο η απλή, ακόμα και τακτική, μέτρηση της πίεσης στα μάτια δεν είναι πάντα αρκετή. Δεδομένου μάλιστα ότι η ενδοφθάλμια πίεση αλλά και το αρχόμενο γλαύκωμα δεν δίνει κανένα σημάδι στον ασθενή, γίνεται κατανοητή η σημασία πού έχει η σωστή οφθαλμολογική εξέταση, και αρκετές φορές η χρήση ειδικών εξετάσεων για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό του γλαυκώματος.

Μεγαλύτερη σημασία έχει η αρχική σωστή εκτίμηση και διάγνωση, που θα γίνει από τον οφθαλμίατρό σας. Δεν πρέπει να ξεκινήσει "εύκολα" μία θεραπεία, που θα κρατήσει μιά ζωή, χωρίς να είναι βέβαιη η ανάγκη της, ούτε να καθυστερήσει η έναρξη μιάς θεραπείας επειδή δεν εκτιμήθηκε σωστά η ανάγκη της.

Στην σωστή εκτίμηση και διάγνωση του γλαυκώματος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και ειδικές εξετάσεις που ενδέχεται να χρειαστούν, όπως είναι τα οπτικά πεδία της αυτόματης περιμετρίας, η παχυμετρία του κερατοειδούς και το OCT των οπτικών ινών. Κάποιες από τις εξετάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο στη Ραφήνα, ενώ γιά κάποιες άλλες θα χρειαστεί να έρθετε στο ΙΑΣΩ General, προκειμένου να τις κάνει ό ίδιος ο ιατρός, ο οποίος και τελικά θα εκτιμήσει την κατάσταση και την θεραπευτική αγωγή που πιθανόν να χρειάζεστε.